Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

Dennis Binnekade – Van Amsterdamse rap naar Progressieve rock

Een eigen huis, een eigen platencontract, een eigen website over progressive rock (www.progforum.nl) en binnenkort headliner op het grote duitse rockfestival Deichbrand Festival… dat de Katwijkse Dennis Binnekade op vrijdag de 13e is geboren heeft weinig negatieve gevolgen gehad. Het gaat goed met de zanger van The Aurora Project …

Na een basis te hebben gelegd op de Chr Opleidingsschool, vervolgde Dennis zijn opleiding op de LTS om vervolgens na één jaar MBO economie te hebben gevolgd, te gaan werken bij Why Service Group in Zoeterwoude. “Ik ben aangenomen als netwerkbeheerder, maar daar heb ik helemaal geen opleiding voor gevolgd. Mijn neef had een computerwinkel waar ik in de vakantiemaanden heb gewerkt. Daar heb ik toen heel veel geleerd, en puur met die ervaring ben ik aangenomen bij mijn huidige baan. Ondertussen werk ik daar al 7 jaar.” Op zijn 14e begon Dennis al met de muziek. “Ik ging heel veel om met mijn neef Marcel (beter bekent als Mox), en die heeft me in de ‘echte’ muziek geïntroduceerd. Zo heb ik ook de rap ontdekt. In die periode ben ik begonnen met mijn eigen teksten te schrijven, en voor ik het wist trad ik op als rapper Breakbird, en rapte ik mijn teksten naar mijn grote voorbeeld Osdorp Posse in het Amsterdams. Achteraf gezien is het heel grappig dat ik dat accent gebruikte. Ik weet ook niet precies waarom ik dat deed. Waarschijnlijk vond ik het gewoon stoerder klinken ofzo ha ha.” Met die act heeft Dennis zelfs nog opgetreden in de Scum en de Boomerang. “Ik weet nog een keer dat Art ziek was terwijl hij een freestyle rap-act gepland had staan. Toen heeft de DJ mij gebeld of ik hem wilde vervangen. Vervolgen heb ik een hele avond rappend geïmproviseerd.” Nu is improviseren voor Dennis ook geen probleem. Hij heeft namelijk van zijn 13e tot zijn 17e op Mimieks Theater gezeten. “Dankzij Mimiek ben ik een stuk extroverter geworden. Daar wordt je door middel van speloefeningen ook geleerd hoe je moet improviseren. Je wordt simpelweg voor de leeuwen geworpen, en je moet jezelf er maar uitredden met je tekst. Als je niks meer weet te zeggen, houdt het op. Daar wordt je dan natuurlijk steeds beter in, tot je een punt bereikt dat je je overal uit kunt praten.”

Naast de muziek had Dennis ook een andere passie: Sience Fiction. “Ik ging regelmatig met mijn neef naar de duinen om daar Ufo’s te gaan spotten. Altijd gewapend met een honkbalknuppel tegen de buitenaardste wezens. Klinkt belachelijk misschien, maar het was zo leuk. Misschien komt dat door de vele alcohol die we meebrachten. Zo dachten we dat we een keer een ufo zagen, wat een fietser bleek te zijn. Hadden we die bijna toch van zijn fiets afgeknuppeld” lacht Dennis. “Tja, eigelijk gingen we gewoon naar de duinen om te drinken denk ik.” Ook was Dennis een regelmatige magic the gathering-speler. “Ik weet nog dat we dan met een hele groep vrienden dit spel speelde, in een parkje omringt door kaarsjes. Zo heb ik ook Remco van den Berg leren kennen, met wie ik inmiddels al jaren in The Aurora Project zit.”

Via Dennis´ (ex-) vriendin kwam hij ook vaak in de oefenruimte van The Aurora Project, waar Gerlinde Vliegenthart destijds nog de zangeres was. “Gerlinde heeft een heel hoge operastem, en voor de afwisseling zou ik de zwaardere stem erbij zingen. Toen Gerlinde het steeds drukker kreeg, is er in overleg besloten dat ik alle zang voor mijn rekening zou nemen.” Inmiddels is Dennis acht jaar de zanger van deze band. In de loop van de jaren heeft The Aurora Project een duidelijke eigen stijl ontwikkeld. “Veel nummers onstonden uit jams. We raakte steeds beter op elkaar ingespeeld en gezamelijk konden we ons op een heel ongeforceerde manier ontwikkelen.” Het eerste nummer wat ze hebben geschreven voor Dennis’ stem is het nummer The Gathering, wat tegen verwachtingen in, niets te maken heeft met zijn favoriete spel Magic The Gathering. “Onze gitarist Mark schreef de teksten van alle verschillende nummers in één concept; I feel so I exist. Wat op zich een hoog gegrepen uitgangspunt is. Wij zijn er uiteindelijk zo’n vijf jaar mee bezig geweest voordat de hele cd af was.” Toen The Aurora Project de cd ging opnemen bij Cat Music. Na drie nummers waren de procucenten zo enthousiast dat zij de overige nummers hebben betaald. “Ze hebben geprobeerd ons te promoten, wat uiteindelijk niet is gelukt. Toen er na twee jaar nog steeds weinig mee gebeurde besloten we verder te gaan bij een andere partij. Op dat moment benaderde Arjan de Mooij, die toen nèt een opleiding Marketing Managment volgde, ons met het voorstel ons te gaan promoten. Daar gingen we mee accoord, en binnen een jaar lukte het hem om een platenmaatschappij te vinden die onze cd wilde uit te geven; DVS Records. Vanaf dat moment ging alles heel snel. Wij werden neergezet op Progpower, wat zo aansloeg dat we internationaal werden uitgegeven in o.a. Belgie, Zweden, Frankrijk, Spanje en sinds twee weken geleden ook in Duitsland.” Dat kwam heel goed uit, aangezien The Aurora Project over een aantal weken Headliner is op een groot Duits festival. Het gaat dus goed met de band. “Stiekum is het mijn droom om er ooit mijn geld mee te verdienen. En natuurlijk weet ik hoe moeilijk dat is, maar toch gaan we ervoor. En als het zo door blijft gaan als nu, zou het best nog wel eens kunnen gebeuren… ach, je weet het niet…”

Door: Mirjam Ouwehand

Geschreven door: Nadine de Koning

Geen commentaar

Laat een antwoord achter