Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

De Beat Providers knallen het nieuwe jaar in!

Het Katwijkse producersduo Beat Providers is de nieuwe sensatie in Hardstyleland. Hun eerste release knalde de diverse hardstyle hitlijsten in en ook voor de volgende release zijn de verwachtingen hooggespannen. Daarnaast stonden de Beat Providers op Prime-Time in de Alpha-tent tijdens het SKA Oud en Nieuwfeest. Reden genoeg voor Kattuk.nl om de Beat Providers op te zoeken in hun studio voor een interview.

Wie zijn de Beat Providers?
Edward Aandewiel, 26 jaar ook bekend als DJ Da Underdog.
Roy van Schie, 23 jaar ook bekend als DJ Estaloca.

Waar hebben jullie elkaar ontmoet?
In DJ cafe Scoobies op de Voorstraat. Dat is jarenlang the place 2b geweest voor dj’s in allerlei housestijlen. We vinden het erg jammer dat het DJ cafe er niet meer is. Nu is alleen Scum nog een ontmoetingsplek voor DJ’s in Katwijk.

Hoe komen jullie aan de naam Beat Providers?
We zaten te brainstormen over een goede naam en toen kwam deze ingeving. We verzorgen (providen) de beats op feesten vandaar de naam Beat Providers.

Jullie eerste release: is nu een aantal maanden uit. Hoe is die ontvangen?
Heel erg goed. Onze plaat is wereldwijd uitgebracht door Mythica-records en is van niets op 1 binnengekomen in de Q-dance hardstyle hitlijst. Tussen gevestigde namen als The Prophet en DJ Luna, echt heel erg vet!!

Ook de verkoop loopt goed. De eerste persing platen was binnen korte tijd uitverkocht. Dat is zeker voor vinyl uniek, want tegenwoordig kopen alleen diehard vinyl DJ’s nog platen! Daarnaast zijn de tracks ook te koop als MP3 op diverse MP3 sites. Daarna is het heel hard gegaan en hebben we een contract getekend bij Cloud 9 Music. Dat is een Publisher die ervoor heeft gezorgd dat onze tracks op diverse hardstyle-verzamel cd’s zoals de Defqon 2008 cd en Hardstyle ’the Ultimate Collection’ terecht zijn gekomen.

Hoe zijn jullie eigenlijk bij Mythica-records terechtgekomen?
Elk hardstyle-platenlabel heeft een eigen, unieke sound. Wij vonden dat onze sound het beste bij Mythica-records paste en hebben ze daarom een demo van een van onze tracks gestuurd. De mensen achter Mythica hebben commentaar en tips voor verbeteringen gegeven, daar zijn we mee aan de slag gegaan en uiteindelijk werden onze  eerste twee tracks door Mythica uitgebracht op vinyl.

Hebben jullie veel airplay, wordt de release veel gedraaid op de radio?
Redelijk veel. Er zijn alleen niet zoveel hardstyle programma’s bij de reguliere radiostations maar we hebben veel airplay bij FEAR FM (mix) en we hebben zelf ook gedraaid bij Fresh FM (mix) samen met Trilok & Chiren en de Alpha Twins. Daarnaast hosten wij wekelijks het radioprogramma The Danceplanet van RTV Katwijk op donderdagavond tussen 22.00 uur en 00.00 uur.

En op feesten?
De tracks zijn gedraaid op meerdere grote hardstylefeesten waaronder Mysteryland en Q-base! Verder heeft DJ Luna onze remix van ‘Street Knowledge’  gedraaid op de mainstage van Defqon.

De volgende release komt er ook al aan?
De tweede release is sinds een aantal weken uit, eerst op vinyl en later digitaal. In de peilingen op Dance-tunes doet ie ’t erg goed en we verwachten dat deze release het nog beter gaat doen dan de vorige. We hebben wat meer ervaring en weten beter wat het publiek wil horen. De ene kant van de plaat is experimenteel, de andere kant iets meer toegankelijk. Zo is er voor ieder wat wils. Ook deze plaat is wereldwijd uitgebracht.

De eerste twee releases zijn uit. Nog plannen voor het uitbrengen van een album?
Ja, dat is wel iets dat we graag zouden willen. Vroeger was het in hardstyle niet gebruikelijk om albums uit te brengen, maar tegenwoordig zie je het steeds vaker. Zo heeft het hardstyle duo Project 1 onlangs nog een vet album gemaakt.

Verder nog plannen voor nieuwe releases?
We zijn momenteel bezig met twee tracks voor het label van DJ Luna. Hij heeft ons gevraagd twee tracks te maken om uit te brengen op zijn label en verder gaan we ook nog samen met hem en MC V twee tracks maken. Met die producties willen we echt gaan scoren en laten zien dat we blijvers zijn!

Wat vooral leuk is is dat 1 van de 2 tracks die we voor zijn label gaan maken meer schranz-techno is in plaats van hardstyle. Wacht ik zet hem even op (donkere beats rollen door de studio, red.). Dat is toch weer heel anders dan de muziek die we normaal maken. De feedback van Luna op de tracks is tot nu toe positief dus het gaat de goede kant op.

Verder hebben de Alpha Twins ons gevraagd om een release op hun label uit te brengen. Dat was voor ons echt een nieuwe uitdaging! We zijn heel erg blij met deze kans! A2 records staat momenteel echt in de aandacht, dus dat is wel een opsteker voor ons!

Druk bezig dus?
We hebben het er tegenwoordig inderdaad erg druk mee en we beginnen nu echt op te vallen in de hardstylescene. We hopen ook dat we in de toekomst nog meer kunnen samenwerken met andere, grote producers want daar worden we zelf ook weer beter van.

Wie zijn jullie voorbeelden?
Edward: ik heb veel respect voor DJ BuzzFuzz. Hij draait al ik weet niet hoe lang mee in de scène en is echt een voorbeeld voor me als DJ.

Roy: Luna, dat spreekt voor zich. De manier waarop hij zich presenteert tijdens een optreden is echt uniek! Verder heeft ook hij een behoorlijke staat van dienst! Echt een icoon in de hardstyle scene!

Treden jullie vaak op?
Onze boekingen lopen tegenwoordig via boekingskantoor Elusive Agency. Jiri Spaans behandelt alle aanvragen die voor ons binnenkomen, gewoon omdat wij dat zelf niet allemaal kunnen bijhouden!

Ook in het buitenland?
Het begint nu te lopen. We zijn gevraagd demo’s aan te leveren voor de grote feesten Reverse en Bassleader in Belgie. Verder hebben we in januari twee boekingen in Polen en Zwitserland en in Februari zijn we gevraagd om in Engeland op een groot feest te draaien. Vooral van Engeland hebben we hoge verwachtingen. Omdat de scène daar nog in opkomst is denken we daar echt naam te kunnen gaan maken met onze eigen unieke sound.

Wat was het vetste optreden tot nu toe?
Dat was op Illegal Vibes. Vooral omdat dat onze eerste boeking was op een echt groot feest en we niet wisten wat me moesten verwachten. Sta je daar ineens tussen al die grote namen waar je al jaren tegen opkijkt je eigen tracks te draaien, echt supervet!

Verder nog optredens waar jullie naar uitkijken?
We kunnen niet wachten om naar het buitenland te gaan. Polen en Zwitserland, daar hebben we hoge verwachtingen van. Het is toch een hele andere scene daar, en we zijn benieuwd hoe het publiek daar is en hoe onze producties aanslaan!

Wat willen jullie bereiken? Hoe ziet de toekomst eruit voor de Beat Providers?
We zagen 2008 als ons opstartjaar, om overal ervaring op te doen en naamsbekendheid te krijgen in de scene. 2009 moet echt ons jaar worden, het jaar om te oogsten. Voor de toekomst hopen we natuurlijk dat wij ook een van de gevestigde namen in de hardstyle scene worden. Daar zullen we alles aan doen, het is nu dan ook meer geworden dan een uit de hand gelopen hobby, het is nu serious business.

Het lijkt erop dat vinyl steeds meer wordt verdrongen door cd’s en MP3’s. Er zijn nog maar weinig dj’s die alleen met platen (vinyl) draaien. Wat vinden jullie van deze ontwikkeling?
Jammer, maar het is niet anders. Zelf hebben we ook een voorkeur voor vinyl, maar met de nieuwe ontwikkelingen is het langzaam verdwijnen van vinyl (sowieso in de hardstylescene) niet meer te voorkomen. Alles daar wordt digitaal, ook als we tracks van andere producers krijgen zijn deze digitaal. Als je deze dan op een feest wil draaien zal je toch met cd-spelers in de weer moeten. Dus ook wij draaien tegenwoordig veel met cd’s, als het kan nog wel in combinatie met vinyl.

Hebben jullie nog tips voor beginnende producers?
Probeer zoveel mogelijk feedback te krijgen op tracks die je maakt van mensen die er verstand van hebben en doe daar wat mee. Wees dus niet bang voor kritiek, maar gebruik dit om je tracks te verbeteren.

Vergeet ook niet waar je vandaan komt als je ineens succes krijgt. Laat dit niet je hoofd op hol brengen en hou altijd contact met je comeback. Zij zijn er voor je ook als het wat minder gaat, vergeet dat nooit!

Bedankt voor het interview. Willen jullie verder nog wat kwijt aan de bezoekers van Kattuk.nl?
Als je iets echt wil bereiken dan kan dat! Als je er maar hard genoeg voor werkt en er in blijft geloven! Wij zien dat nu in, en willen dat ook aan anderen duidelijk maken!

Op de hoogte blijven van de Beat Providers?
Meld je dan aan op hun hyves: http://beatproviders.hyves.nl
Of check hun partyflock voor informatie over de optredens!

Written By: Arno

No Comments

Leave a Reply