Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

Intens en meeslepend optreden DownRiver Dead Men Go bij Generation X live!

In de februari-uitzending van Generation X live! was het de beurt aan de nieuwe Katwijkse band DownRiver Dead Men Go om een liveset te spelen vanuit de kantine van RTV Katwijk. De band bestaande uit de drie leden van Caitlin aangevuld met een toetsenist speelde twee sets van ongeveer twintig minuten met eigen nummers.


DRDMG maakt melancholische luistermuziek en de ruim 30 bezoekers luisterden ademloos mee. De koptelefoons met de radiomix gingen van oor tot oor om toch vooral geen noot te missen van dit gevoelige en ingetogen optreden. Het, normaal tijdens optredens druk pratende, publiek was muisstil terwijl de leden van DRDMG geconcentreerd hun ding deden. Met een bezetting van zang/gitaar, basgitaar, drums en toetsen werd een uitermate gevoelig en breekbaar optreden neergezet.

Om een vergelijking te maken, de muziek van DRDMG heeft, qua depressieve, melancholische sfeer en ook de teksten wel wat weg van bands als Tindersticks en Sophia. Een enkel nummer heeft een wat meer folkachtige sound die aan Johnny Cash doet denken.

Al met al een supergoed optreden van een kwalitatief goede en originele band met sterke eigen nummers. Zelf zeggen de leden van Caitlin dat ze DRDMG gestart te zijn om nummers te spelen die wat rustiger en minder hard zijn dan de stonergitaarmuur die het reguliere Caitlinwerk kenmerkt.  Nummers die tijdens Caitlinoptredens wat uit de toon vallen worden door DRDMG gespeeld.

Of het spelen van deze nummers een reden moet zijn om een aparte band op te richten weet ik niet. Op het Johnny Cash nummer na is het geluid ondanks afwezigheid van de stonergitaarmuur toch onmiskenbaar Caitlin. Maar dan met toetsenist. OK het is allemaal rustiger en wat meer ingetogen maar toch qua depressieve, melancholische sfeer, gewoon het hele gevoel, klinkt DRDMG als Caitlin.

Wat mij betreft misstaan de nummers van DRDMG dan ook niet bij een Caitlin liveoptreden. Dat wordt daar waarschijnlijk alleen maar gevarieerder, dynamischer en dus beter van. Af en toe een rustpunt in een set heeft kwaliteitsbands als Radiohead, The Smashing Pumpkins en de grote voorbeelden van Caitlin The God Machine ook geen kwaad gedaan.

Maar goed, wat de toekomst brengt zien we wel, in ieder geval heeft DRDMG op overtuigende wijze laten horen nu al over een zeer sterk eigen repertoire te beschikken.

Het volgende optreden van DownRiver Dead Men Go is op 3 april in Q-Bus Leiden. De Katwijkse band Sarah Phymm zal deze avond ook een optreden verzorgen. De volgende uitzending van Generation X Live! is op zaterdag 15 maart, welke band dan optreedt is op dit moment nog niet bekend. Hou kattuk.nl in de gaten voor meer info.


Generation X live! komt tot stand door een samenwerking van The Box, Kattuk.nl en RTVKatwijk.

Geschreven door: admin

Comment: 1

Laat een antwoord achter