Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

Primeur op Oranjerock: Band & Breakfast wordt ‘The Guilty Six’

Bezoekers van Oranjerock worden op zaterdag 27 augustus getrakteerd op een heuse primeur. Voor het eerst op Katwijkse bodem: The Guilty Six! Kenners weten het al: The Guilty Six is de voortzetting van de fameuze Band & Breakfast. De bandleden over hun naamswijziging.

The Guilty Six verzorgt de openingsact op deze 30ste editie van Oranjerock, het oudste outdoor festival van de Bollenstreek. Een extra feestelijke happening die voor de gelegenheid duurt van 14:30 uur tot 21:00 uur ’s avond. En fans hoeven zich volgens de leden van de band geen zorgen te maken, The Guilty Six gaat gewoon verder waar Band & Breakfast is gestopt. Alleen beter, kleurrijker en intenser. Dus dezelfde goede muziek en nog dollere acts. Of zoals de mannen het zelf omschrijven: Met een energieke liveshow laat The Guilty Six je schaamteloos losgaan op de bekendste guilty pleasures aller tijden. Geen enkele plaat is meer veilig!

Tv-serie
The Guilty Six bestaat uit Richard Hartevelt (zang), Jack Glasbergen (basgitaar), Thomas Wassenaar (gitaar), Jeffrey Schreuder (drums), Barend Lippens (toetsenist) en Niels Appelo (saxofonist/toetsenist). De naam Band & Breakfast was afgeleid van de tv-serie die RTV Katwijk in 2008 uitzond en waarin de bandleden naar Groot-Brittannië gingen om daar hun muzikaal geluk te beproeven. En om te overnachten in bed & breakfasts. Een naam met een knipoog dus. Maar ook een naam die een begrip werd in Katwijk en omstreken.

Toch had de naam meer te maken met ‘slapen met ontbijt’ dan met muziek. “Ons boekingskantoor, dat we sinds kort hebben, vond dat het tijd werd voor een nieuwe naam”, vertelt basgitarist Jack Glasbergen. “Daar hebben we met elkaar maanden over gepraat. Zo’n bekende naam gooi je natuurlijk niet zomaar overboord. Zou het niet zonde zijn om die naam te veranderen?”

Maar de bandleden raakten overtuigd van de noodzaak om een nieuwe naam op de boeg te zetten. Het moest iets worden wat refereerde aan de guilty pleasures die de band al vanaf het begin speelt. Dit zijn die muzieknummers waarvoor mensen zich eigenlijk schamen, maar die ze stiekem wel in de auto of onder de douche meejoelen. “Muziek uit de heerlijke foute jaren ‘80”, zegt leadzanger Richard Hartevelt. “Of rave-muziek uit de jaren ‘90. Zolang het maar het stempel guilty pleasure heeft.”

Een exacte definiëring van het begrip guilty pleasure leidt zelfs nu nog voor de bandleden tot enige discussie. Maar uiteindelijk is het heel persoonlijk, laat gitarist Thomas Wassenaar weten. “We kunnen denken aan Céline Dion of The Spice Girls. Maar sommigen vinden Queen-nummers ook guilty pleasures. Freddy Mercury vinden ze bijvoorbeeld fout-stoer.”

Goed gekozen
Een feit blijft dat The Guilty Six een goedgekozen naam is. En de aanpak is dezelfde als altijd. “We doen hetzelfde wat iedereen van ons gewend is: goede muziek maken en er een mooi show bij geven”, zegt Jack Glasbergen. “De show is nu zelfs groter en gekker dan ooit. Ook de kleding is veranderd. Als je het heel kort wilt omschrijven kun je zeggen dat het een ‘knallende rockact’ is.”

Toch zijn er ook veranderingen aangebracht in de act. Drummer Jeffrey Schreuder: “De losse nummers van toen worden nu in medleyblokken gebracht. Het is tactisch beter om de nummers in blokken aan elkaar te rijgen. Zo heb je zes blokken per uur.” Jack Glasbergen: “Met een medley voorkom je dat sommige nummers te lang duren. Door ze in een medleyvorm te gieten kun je dus ook meer verschillende nummers de revue laten passeren.”

Eén grote brute jaren 80-show
Heeft The Guilty Six er nooit over gedacht om eigen muziek te maken? Nee, daar zijn de muzikanten het wel over eens, dat hoeft juist niet. Het is mooi om te musiceren met bekende nummers. De drijfveer is lol maken met elkaar. Het moet een hobby blijven. Hoewel twee bandleden wel iets met muziek doen, vinden ze unaniem dat het ‘goed’ en ‘leuk’ is zoals het nu is. Zodra het een moeten gaat worden, zullen ze afhaken. En uiteindelijk doen ze het vooral ook voor het publiek. Richard Hartevelt: “Als mensen met grote ogen staan te kijken en duidelijk van de show staan te genieten, geeft dat een geweldig gevoel. Daar doen we het voor. We doen het voor de fun en niet voor het grote geld.”

Toch is de naamsverandering ook tot stand gekomen met het oog op meer landelijke optredens. Zo staan er de komende tijd optredens gepland in voorheen nooit betreden plaatsen als Zoutelande, Nijmegen (Vierdaagse), Den Bosch, Hengevelde, Cuyk en Veghel. “Eigenlijk wel te gek, want wat meer landelijke bekendheid is nooit weg”, zeggen ze unaniem.

Maar ten slotte kijken ze toch allemaal uit naar Oranjerock op 27 augustus aanstaande. Hét moment waarop The Guilty Six voor het eerst in Katwijk van zich doet spreken. En dat optreden zal bepaald niet onopgemerkt blijven!

 

Geschreven door: Ingezonden

Geen commentaar

Laat een antwoord achter