Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

Recensie: Lilith – Sell Out EP. IJzersterk en veelbelovend debuut!

Halverwege de zomer kwam de eerste EP genaamd “Sell-Out” van het Noordwijkse all-girl punk / grunge trio Lilith uit. Gevolgd door een spetterende EP-releaseparty in De Nobel. Genoeg aanleiding voor ons om een 16 jaar oude droogkloot met chronisch gebrek aan muzikale kennis de taak te geven om hier zijn hondseerlijke, deskundige, oordeel over te vellen.

Om maar meteen met de, figuurlijke, deur in huis te vallen…Lilith heeft met dit album een ijzersterk debuut afgeleverd dat je binnen een tijdframe van zo’n 16 minuten op perfecte wijze introduceert met hun pakkende, scherpe en harde combinatie van punk, grunge en alternative rock en bovenal de scherpe, cynische en harde teksten die perfect bij deze sound aansluiten om je vervolgens ietwat gedesoriënteerd en bovenal verslaafd en smachtend voor meer achter te laten.

Zoals ik al eerder zei kun je de “sound” omschrijven als een effectieve en goed gebalanceerde menging van punk, grunge en alternatieve rock, ik kan eigenlijk niet veel dieper ingaan op specifieke invloeden, maar laat het nou net zo zijn dat er ook een bepaald concept als songteksten bestaat en laat taal nou net mijn ding zijn.

Het eerste nummer van de EP, “Sex Sells”, introduceert meteen de rode lijn van het geheel, een ongeremde, onafschudbare, haast tegen het manisch aanschurende frustratie over het beeld van de vrouw als seksobject / idool in de huidige (pop)cultuur. Zoals eerder gezegd vormt dit de rode lijn door alle nummers heen. In “Sex Sells” “speelt” de zangeres een personage dat geobsedeerd lijkt met dit beeld en de bijbehorende “idealen” Ze wil dit door cosmetische ingrepen nastreven, “I’m gonna bleach my anus, it’ll make me famous”.

Dit in tegenstelling tot “Victory” waarin de zangeres zich juist erg gefrustreerd en dominant opstelt tegenover eigenlijk de man in het algemeen en de manier waarop hij met haar en de vrouw omgaat, “how can a woman love herself again, when after every victory she’s blamed”.

De enige wellicht wat opvallende uitzondering qua tekst is het slot van de EP genaamd “YOLO”. Dit is het enige Nederlandstalige nummer waarin op een denderend tempo de frustratie omtrent het voortdurend moeten overwegen van acties en het voortdurend bewustzijn van regels en fatsoen wordt verwoordt en waarin ze het principe van het “welbekende YOLO volledig “omarmt”, of toch niet? Dit alles uitkomend op een eenvoudig maar pakkend refrein bestaande uit “YOLO, YOLO en lekker kort”.

Om terug te komen op mijn eerdere statement. De EP Sell Out van Lilith is een ijzersterk en veelbelovend debuut van een drietal dat overloopt van de potentie, aangejaagd door frustratie. Het perfecte voorbeeld van punkherrieschoppen met een boodschap. Zonder te vervallen in flauwe puberale testosteron gedreven dronkenkoppen humor en bovenal lekker kort.

Cijfer: een dikke 8

Door: Jens

De hele EP luisteren kan HIER
Maar beter koop je dr gelijk HIER

Meer Lilith?
Youtube

Kattuk.nl

Facebook

Band uit Katwijk of regio en wil je ook een recensie?
Stuur je CD op naar:
Kattuk.nl Callaoweg 1
2223 AS Katwijk

Of breng m een keer langs in de Schuit.

 

Geschreven door: Jens Guijt

Geen commentaar

Laat een antwoord achter