Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

Heerlijke apocalyptische thematiek bij The Aurora Projects’ – World of Grey

Vorige maand heeft de Katwijkse formatie The Aurora Project, een band met een zeer goede naam binnen het Nederlandse prog-rock landschap, diens 4e studioalbum genaamd “World of Grey” aan de man gebracht. De concert review van de releaseparty door Vink vind je hier. Genoeg aanleiding om mij, een 16 jarige droogkloot, hier zijn “deskundig” oordeel over te laten vellen. Dat ik lijd aan een schaamteloos gebrek betreffend muzikale kennis vergeten we dan maar even, op naar de plaat.

The Aurora project heeft met ”World of Grey” een formidabel, meeslepend (concept)album afgeleverd dat uitblinkt in zowel muzikaal als tekstueel vakmanschap en ontegenzeggelijke kwaliteit, maar bovenal een overtuigend en sterk sonisch landschap neerzet waar de stevige progressieve, cinematisch, rock sound en politieke en apocalyptische thematiek op uiterst effectieve wijze bij elkaar komen tot één meeslepend en ijzersterk geheel. Aspecten die bij live-optredens nog verder versterkt worden door bijpassende visuals op een groot scherm.

The Aurora Project kenmerkt zich op muzikaal vlak door een stevige progressieve rock sound die zich op een tegen de perfectie aanschurende balans begeeft waarin het melodische, harde en cinematische elkaar op precies de goede wijze afwisselen en versterken waarmee de band bewijst het spelen met dynamiek volledig onder de knie te hebben. Het knapste is nog wel dat ondanks het feit dat de sound weliswaar voldoet aan alle kenmerken van de “archetypische” progressieve rock de band in de meeste tapsongs toch een eigen koers vaart en blijft intrigeren. Al zijn er ook een aantal nummers waar dit beduidend minder het geval is en de band op muzikaal vlak toch wat kansen laat liggen.

Op thematisch gebied schets de band met “World of Grey” een zwaarmoedig beeld van een wereld gehuld in apocalyptische grijstinten en verzadigd met duistere, sinistere en manipulatieve politiek, met benamingen als “Warmongers”, “Media puppets”, “World of grey” en “Dronewars”, komt dit dan ook niet echt als een verrassing. Dat dergelijke thema’s niet zeer zeldzaam zijn binnen de progressieve rock wordt ruimschoots goed gemaakt door de tekstuele kwaliteit en sterke, emotionele vocalen van frontman Dennis Binnekade.

Kortom een ijzersterke, meeslepende, cinematische en heerlijk zwaarmoedige prog-rock plaat van een ervaren band op de top van zijn kunnen die uitblinkt in absoluut technisch meesterschap en heerlijke apocalyptische en dramatische thematiek.

Cijfer: 8,5.

Door: Jens

Benieuwd?
Koop de CD HIER

Of digitaal HIER

Of luister m op Spotify of op de website van Aurora Project

Op 25 februari staan ze live in De Schuit

Meer Aurora Projecty op Kattuk.nl HIER

 

 

Written By: Jens Guijt

No Comments

Leave a Reply