Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

Katwijkse progbands maken het waar in De Schuit

UPDATE: nieuwe foto’s van Arie van Duijn, 6dunes, onderaan het bericht

Verslag en foto’s optreden Golden Caves, Downriver Dead Men Go en The Aurora Project @ De Schuit

Zaterdag jongstleden, voor de echte diehards februari de 25e , was het dan zo ver. Menig prog fundamentalist, amateur-intellectueel, muziekliefhebber en verdwaalde tegen geestdood aanschurende kroegganger had zich verzameld in een zekere Katwijkse muziekgelegenheid genaamd “de Schuit” ter afwachting van een vooraf al haast legendarisch gewaand staaltje sonisch geweld.

Het geheel werd om 21 uur ontstoken door “The Golden Caves” wellicht het minst gevestigd en “ervaren” van de bands. Het feit dat het geluid en licht hier verreweg het SjondeMol-6minste was, waardoor het geheel zich op visueel vlak op een geestdodend tl-verlicht kantorencomplex had kunnen afspelen, zat ook niet mee. Grapje overigens, voor wie het wil weten. Desondanks liet de band zich niet door deze omstandigheden uit het veld slaan en slaagde erin om met hun pakkende en sterke “prog-pop” en enthousiaste aanwezigheid een verfrissend en intrigerend tegengewicht te bieden aan de andere twee acts van de avond, die zich beide muzikaal toch op wat zwaardere en meer duistere wateren waagden.

Zo rond 22 uur was de beurt dan aan de mannen van Downriver Dead Men Go. Waar zij met hun debuut “tides” al hadden bewezen het sfeerscheppen als geen ander te beheersen, kwam hun muzikale melancholiek en treurnis live nog beter over. Zeker het op de plaat al briljante “stone in my heart” wist live te stijgen tot onmetelijke en haast monolithische hoogte. Des te spijtiger was het dat het gezelschap door een, zo te horen aanzienlijk, deel van het publiek puur als muzikaal behang werd gebruikt waardoor de gevoelige passages door constant geroezemoes aan kracht en intensiteit inboette. Desondanks sloeg de band er zich goed doorheen en wisten ze de genialiteit en het bedwelmende effect van hun muziek te behouden, zonder zich te overschreeuwen. Maar het blijft toch een dingetje, dat ge-ouwehoer door de muziek heen. Stelletje heikneuters, zoek elkaar in de kroeg op ofzo.

SjondeMol-39Rond elven was het dan aan “The Aurora Project” om als “hoofd-act” voor een volle zaal het podium te bestijgen en hun laatste plaat “World of Grey” in diens volledigheid te “performen” (dit woord heb ik zo net bedacht) en daarbij een staaltje prog-rock neer te zeggen, waar je u tegen zegt. Vrijwel alles klopte hier, van de vrijwel perfect uitgevoerde instrumentatie tot de haast voortdurend dreigende, “semi-intense” blik van de lead zanger. Ondersteund door confronterende visuals werden we indringend gewaarschuwd voor het naderend onheil dat de nieuwe wereldorde en evil megacorp voor ons in petto heeft. Een top optreden van een gelouterde topband waar Katwijk trots op mag zijn.

 

Door: Jens

Foto’s Aurora Project HIER door Sjon de Mol

Foto’s Golden Caves HIER door Sjon de Mol

Foto’s Aurora Project door Arie van Duijn, 6dunes HIER

Foto’s Downriver Dead Men Go door Arie van Duijn, 6dunes HIER

Foto’s Golden Caves door Arie van Duijn, 6dunes HIER

Cd review The Aurora Project op Kattuk.nl HIER
Review albumrelease de Boerderij HIER
Review album Downriver Dead Men Go HIER

 

 

Geschreven door: Jens Guijt

Geen commentaar

Laat een antwoord achter