Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

Fris en pakkend ‘progpop’ debuutalbum “Collision” Golden Caves

Het is inmiddels al meer dan een maand geleden dat de jonge proggers van Golden Caves hoge ogen wisten te gooien in de Schuit en kort daarna hun debuutalbum naar buiten brachtten. Hoewel het inmiddels dus wel wat aan de late kant is, hier desondanks mijn oordeel.

De jonge proggers van Golden Caves lijken om te beginnen met hun recent uitgebrachte debuut “Collision” zich volledig niks van gebruikelijke “prog-standaarden” aan te trekken. De band heeft er namelijk voor gekozen om naast een meer gebruikelijke overigens wel ijzersterk en strak uitgevoerde prog-sound ruimte te maken voor een bepaalde frisheid en toegankelijkheid binnen een sound, wat in deze context allesbehalve negatief bedoelt is, integendeel. Juist het feit dat de band al dan niet bewust de keuze maakt tot de inclusie van deze frisse muzikale elementen als op punten zowel klassiek als “pop” aandoende piano, de soulvolle vocalen van vocaliste Romy Ouwekerk, en hier en daar zelfs een tikkeltje psychedelica geven de band een volledig eigen en unieke sound die misschien nog wel het beste als “progpop” te omschrijven valt.

Naast deze unieke sound weet de band, ook op muzikaal-technisch vlak, te overtuigen met uitermate sterk onderling spel en vooral efficiënt gebruik van dynamiek binnen vrijwel alle nummers, waarin complex en schurend gitaargeweld en verstilde atmosferische en meer instrumentaal melodieuze rustmomenten zich op vrijwel onnavolgbare wijze afwisselen, maar uiteindelijk bovenal versterken en tot nieuwe hoogten verheffen. Daarbovenop moeten de krachtige, gepassioneerde en soulvolle vocalen toch nog echt even benoemd worden.

Kortom een krachtig en pakkend debuut van een jonge band met een uiterst fris en origineel “prog-pop” geluid wat op moeiteloze wijze een brug tussen genres weet te slaan en zich hierbij, heerlijkerwijs, niets van conventies aan lijkt te trekken. Fijn.

Cijfer: 8

Kopen?
Order your copy of our brand new album Collision here: http://www.fmls.biz/product/golden-caves-collision-2/ \\\


Spotify: http://spoti.fi/2nY22EQ
Itunes: http://apple.co/2nsy2Qm

Meer Golden Caves op Kattuk.FM

Geschreven door: Jens Guijt

Geen commentaar

Laat een antwoord achter