Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

Carillon in coronatijd

Nationale bevrijdingsestafette trekt door heel Nederland. Op 8 mei van 16-17 uur speelt Beiaardier Martien van der Knijff op de toren van de Oude Kerk.

De BV Nederland staat stil. Het culturele leven ligt plat. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er in de verte nog livemuziek in de openbare ruimte. Woensdag 1 april start in Enschede de tweede fase van de nationale carillon-estafette, waarmee de beiaardiers van Nederland met zo’n honderd bespelingen 75 jaar vrijheid vieren.

Sinds september vorig jaar volgt de estafette het spoor van de bevrijders. De zuidelijke provincies zijn inmiddels bevrijd, de komende maanden volgen er bespelingen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Drenthe, Friesland, Gelderland en Overijssel. Grote bevrijdingsmanifestaties en herdenkingen moeten de komende maanden helaas worden afgelast maar de carillons blijven klinken. Juist nu.

“Juist nu zo velen aan huis gekluisterd zitten, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid zullen teweegbrengen en enige troost kunnen bieden”, zegt Leo Samama van de organiserende Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. “Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis.

Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook vertolken de zingende kerktorens van oudsher de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij religieuze als wereldlijke feesten.” Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld. “Om de moraal van het volk te versterken speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog geuzenliederen van Valerius”, vult de Haagse beiaardier Heleen van der Weel aan. “Dat waren vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De mees­te Duitsers kende die muziek gelukkig niet.”

Gelukkig gaat ook in Katwijk de bespeling door!

8 mei a.s. komt de estafette langs in Katwijk.

Beiaardier Martien van der Knijff zal spelen van 16.00 – 17.00 uur op de toren van de Oude- of Andreaskerk aan de Boulevard.

Martien speelt onder andere de volgende muziekstukken; Volksliederen van Canada, Engeland, America en Nederland, Valeriusliederen, We’ll meet again (Vera Lynn), Lili Marleen en nog veel meer.

             “Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis.”

Persbericht gemeente Katwijk

Geschreven door: Ingezonden

Geen commentaar

Laat een antwoord achter