Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm
Foto van het Noordzee Zomerfestival genomen van achter uit de feesttent

Noordzee Zomerfestival schrijft dieprode cijfers, maar kijkt vooruit

Als een van de weinige festivals in Nederland is dit jaar het Noordzee Zomerfestival in Katwijk toch doorgegaan. Achteraf in de evaluatie bleek het geen eenvoudig festival met veel leermomenten. “Wij schrijven dit jaar dieprode cijfers,” aldus voorzitter Arie Nijgh. “Het positieve is, dat wij de datum voor de editie van volgend jaar unaniem hebben vastgelegd. Van 4 tot en met 13 augustus 2022 is het 9 dagen feest aan het strand in Katwijk aan Zee. En Olympisch medaillewinnaar Arno Kamminga wordt onze ambassadeur. Hoe leuk is dat.”

Onder veel beperkende maatregelen besloot het bestuur van het Noordzee Zomerfestival dit jaar het festival begin augustus toch door te laten gaan. Het evenement was alleen toegankelijk met de corona-app en was het verplicht de bezoekers een zitplaats te bieden. Bestuurslid Willem Schonenberg was in de voorbereiding enthousiast. “Twee jaar achter elkaar niets doen, had mijns inziens grote gevolgen gehad voor de continuïteit van het festival. Wat doen sponsors en vrijwilligers? En je zou toch verwachten dat mensen weer zin hebben in een avondje uit en wat mooi dat wij ze dat kunnen bieden.”

In de praktijk bleek dat het effect van de toegangscontrole middels de bekende QR-code veel groter was dan de organisatie verwachtte. De eerste dagen viel het aantal bezoekers enorm tegen. Volgens Marco den Engelsman was vooral het testen een probleem. “we hebben het evenement aangemeld bij testen voor toegang, maar veel heeft dat niet geholpen. De dichtstbijzijnde testlocatie die de overheid realiseerde was in Warmond,” zo stelt hij. “Daar komt bij dat in die periode nog veel jongeren niet gevaccineerd waren en dan blijkt het gedoe met “ver weg” testen en QR-codes een te grote blokkade te zijn.” Ook groepsgedrag heeft ons parten gespeeld. Als  één persoon van de groep niet naar binnen kan, dan gaat de hele groep niet.”

In tegenstelling tot het muzikale programma, liep het complete dagprogramma  wel beter als normaal. “ik werd zo blij van die grote aantallen kinderen voor de deur die kwamen schatgraven of Lego bouwen,” stelt voorzitter Arie Nijg. In dat opzicht is het een meer dan geslaagd festival geweest. Voor het eerst in ons bestaan hadden we ’s middags een rij tot over de bult voor de deur.”

Gaandeweg werd het ‘s avonds bij de live bands ook steeds drukker. Dit kwam ook door het besluit om statafels in plaats van biertafels in de festivaltent te plaatsen en te starten met ticketverkoop, inclusief consumptiemunten.

Het festival sloot af met een aantal goedbezochte feestavonden waarbij de “Vrienden van Katwijk en de slotavond met de huldiging van Arno Kamminga absolute hoogtepunten waren.

“Een festival organiseren met heel veel beperkingen; het kan maar het kost heel veel geld en energie,” zegt Arie Nijgh. “ik denk dat we heel snel van die toegangscontroles af moeten, dat is een te grote drempel. Bij festivals op lokaal niveau willen mensen gewoon even binnen kunnen lopen. Zeker bij een gratis festival als het onze”.

De datum voor het Noordzee Zomerfestival editie 2022 staat vast, 4 tot en met 13 augustus. Hopelijk zonder enige beperking zo stelt het bestuur. Stichting Noordzee Zomerfestival doet mee aan de Rabo Clubsupport. Raboleden kunnen op hun favoriete stichting of vereniging stemmen. De financiële bijdrage die daaruit volgt kan het NZF in ieder geval goed gebruiken.

 

 

Geschreven door: Ingezonden

Geen commentaar

Laat een antwoord achter