Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

Interview Port of Call: “je staat toch voor een uitverkochte grote zaal van Paradiso”

Singer-songwriter Port of Call, ook wel Pieter van Vliet, is goed op weg. Laatst heeft hij meegedaan met de Grote Prijs van Nederland waar hij het in de finale moest opnemen tegen andere singer-songwriters uit Nederland. Helaas voor Pieter was er geen winst maar kreeg hij wel een lovende recentie op de website van 3VOOR12. Volgend jaar staat er een eerste cd op de planning dus hij timmert goed aan de weg.
Kattuk.nl was benieuwd naar hoe Pieter -> Port of Call is geworden dus daarom dit interview.

Wanneer ben je begonnen met het spelen van muziek?
Toen ik tien of elf was mocht ik eindelijk trombone spelen (het kon nooit in verband met de lengte van de schuif) en dit heb ik zo’n 5 jaar intensief gedaan. Tijdens deze tijd en erna heb ik veel instrumenten leren spelen zoals de gitaar, ukelele, mandoline, euphonium, banjo, piano etc. Na het horen van de band Neutral Milk Hotel ben ik zelf gaan schrijven.

Hoe ben je op de naam Port of Call gekomen?
Ik had eerst de naam Port, maar dat was te algemeen. Toen heb ik er maar Port of Call van gemaakt aangezien dat nog een beetje in zijn verlengde ligt. Port staat voor een haven in het algemeen. Port of Call is eerder een kortstondige tussenstop waar snel getankt kan worden op zee. Ik denk dat dit idee wel toepasselijk is op de omgang van mensen met muziek in deze tijd.

Wat voor muziek maak je?
Neutral Milk Hotel ontmoet Sufjan Stevens en besluit een band op te richten in de trant van Destroyer en Neil Young. Het is veelal smijten met woorden, schreeuwen, fluisteren en luisteren.

Wie zijn jouw grote voorbeelden?
Zie vorige vraag!

Met wie zou je wel eens samen willen werken?
Deze droom is al in vervulling gegaan. Ik wou heel graag samenwerken met Long Conversations & The Closet Orchestra uit Leiden. Ik heb meegedaan op zijn, in november 2011 uitgebrachte, EP.

Heb je wel al nummers of demo’s uitgebracht?
Ik heb een aantal demo’s opgenomen op het kleine Leidse label Minderbinder. Vorig jaar heb ik ze uitgebracht op een kleine CD. Het betreft slechts een voorstudie voor het album maar naar mijn mening maakt dat het niet minder interessant.

Heb je een eigen website(s) (Myspace, Hyves, Twitter, Facebook, Homepage)
Op mijn website www.portofcallmusic.com staan veel links naar allerlei accounts op sociale media!

Wat is je droom of waar zie je jezelf over 10 jaar?
Ik hoop dat ik op dat moment: mijn studie af heb gemaakt; een mooie cd heb afgemaakt (wat zeker gaat lukken); een leuke baan heb en flink veel concerten heb gedaan waar ik, wanneer ik eraan terug denk, van begin terug te verlangen.

Je hebt meegedaan aan de Grote Prijs van Nederland, hoe heb je dit ervaren?
Een mooie ervaring: je staat toch voor een uitverkochte grote zaal van Paradiso. Daarnaast heb je mooie mensen leren kennen (zoals in mijn geval de band Half Way Station uit Rotterdam). Erg tof!

Hoe zou je jezelf tijdens een optreden het beste omschrijven?
Ik moet het grotendeels van de contrasten hebben denk ik. Soms brul ik de hele zaal bij elkaar, waarna ik rustig terug val in een kabbelend melodietje op de gitaar. Het wisselt ook veel qua instrument: soms pak ik een banjo; soms de ukelele etc. De teksten zijn vooral ironisch bedoelt en nodigen eerder uit om voor jezelf na te denken dan klakkeloos de ideeën en mening van mij over te nemen.

Ben je verder nog bezig met nummers schrijven of iets anders?
Ik schrijf nog steeds nummers. Soms schrijf ik er in een dag vijf en soms duurt het een maand voor ik iets op papier heb. Ik had me op een gegeven moment voorgenomen niks meer te schrijven omdat de stapel met liedjes nu ongeveer 300 liedjes telt. Dit is niet gelukt.

Wat staat er nog voor je op de planning?
Volgend jaar komt mijn eerste CD uit, genaamd ‘Ten Feet of Wind’. De Rijnsburgse kunstenaar Gijsje Chieltje Heemskerk heeft het artwork gemaakt en ik ben meer dan enthousiast over het eindproduct. Daarnaast doe ik nog veel concerten door Nederland en staat er aan het eind van de zomer een tour door Europa gepland waarin Duitsland, Zwitserland, Italië, Servië en Macedonië als het goed is meegenomen worden.

Ben je nog bezig met de intieme huiskamerconcerten zoals die in de molen van Katwijk?
Op dit moment ben ik er niet mee bezig (druk met de laatste loodjes voor school). Het was een groot succes dus het kan niet uitgesloten worden dat er nog één gaat komen over een paar maanden.

Beluister hier een nummer van het geplande nieuwe album van Port of Call:
http://groteprijsvannederland.bandcamp.com/track/port-of-call-holy-ghost-2

 

Geschreven door: Madelon

Geen commentaar

Laat een antwoord achter