Mixtape.

Laatste posts

Kattukfm

Interview met rapper Typhoon: “ Dit klinkt nu wel heel ouwe- lullen-achtig”

Typhoon en ik op Werfpop 2007

Op zaterdag 12 november geeft rapper Typhoon een heel tof optreden in Scum. Samen met Dichter X Boah zal Typhoon de grote zaal plat spelen. Ter promotie van zijn optreden heb ik een telefonisch interview met hem gehouden. Het is een behoorlijk stuk leesvoer, maar zeker de moeite waard. Wat een chille gast! Check hieronder het interview!

Waar komt het idee vandaan om te gaan rappen?
Het begon allemaal met mijn broer Blaxtar, die heeft zijn eigen label en instrueerde mij om te gaan rappen. Blaxtar zelf was al bezig en ik had zoiets van, shrijf ook een paar teksten voor mij. Toch vond me broer dat ik zelf maar teksten moest gaan schrijven. Het begon eerst met eigen gedichten schrijven en daarna een soort van rapteksten. Op een gegeven moment vond ik dat ik een keuze moest maken en toen dacht ik dat ik het wel kon combineren met elkaar. Toen begon eigenlijk als het ware mijn stijl, juist door het combineren van die twee elementen.

Hoe ben je op de artiestennaam Typhoon gekomen?
In eerste instantie zag ik het in een raptekst van mijn broer Blaxtar en Rico van de toenmalige rapgroep Routines en ik mocht ook wel eens meedoen met hun. (Dit was nog voor Routines werd opgesplitst in Blaxtar en Opgezwolle) Dus zag ik Blown away like Typhones en dat vond ik een vette naam.
Later kwam ik erachter dat deze naam heel erg bij mij paste. Ik ben op het podium heel energiek, ik spring heel erg veel. Wat het mooie is van zo’n natuurelement/natuurkracht, een orkaan gaat het heel hard en is soms beangstigend. In het oog van de storm is het rustig en dat is ook zo bij mij. Wil je me echt leren kennen dan moet je door een aantal stormen gaan, als dit je lukt dan heb je me.

Wat vind je van de Nederlandse Hiphopscene en hoe zie jij jezelf in de Hiphopscene?
“Dit klinkt nu wel heel ouwe lullen achtig, terwijl ik nog een broekie ben” Ik kom uit een hiphop klimaat waar hiphop iets minder populair was en waar Nederlandstalige hiphop eigenlijk nog niet zo tof was en dat het met name engelstalig moest zijn. Nu is alles veel breder en meer divers en het is onderdeel van de subcultuur en dat zijn hele mooie dingen. Je kunt niet van alle dingen zeggen dat het Hiphop is, veel is gewoon rap gecombineerd met top muziek. Ik kan alleen maar zeggen dat het heel breed is en er voor ieder wat wils is.

Hoe ik mezelf in de hiphopscene zie? Weetje, ik zeg altijd: Ik ben niet de beste rapper maar ik ben de beste op mijn vlak, omdat er niet een iemand is die doet wat ik doe. Ik heb me binnen de hiphopscene kunnen claimen, om het zo te zeggen. Door te schrijven wat ik schrijf en de projecten te doen die ik doe, met name met New Cool Collective Nederlands bekendste Jazzgroep. Ik heb daar heel veel mee getourd dit afgelopen jaar en ik heb ook op Lowlands gestaan. Daarnaast heb ik wat gedaan met de akoestische band Muppetstuff.
Juist door me zo breed op te stellen heb ik een unieke plek kunnen bezetten binnen de hiphopscene. Het allerbelangrijkste is dat ik voor mezelf weet dat ik iets van mezelf heb en dat je mij kunt herkennen binnen al dat andere wat er is. Dus in het kort: ik heb een goed onderscheidend vermogen in de hiphopscene.

Je hebt een vrij muzikale familie, twee broers die beide rapper zijn O-dog en Blaxtar en een zus die R&B zangeres is. Zie je ooit een samenwerking tussen jezelf en je broers/zus of heb je al met ze samengewerkt? Hoe was die ervaring dan?
Dat klopt, Blaxtar en O-dog. En mijn zusje die is R&B zangeres en daar heb ik ook samen mee opgetreden. Doen we nu nog steeds. We hebben heel veel met elkaar opgetreden ook tijdens mijn tour en dat is mooi om met elkaar te kunnen delen. Het samenwerken om een plaat op te nemen komt wel. Het is nu gewoon leuk om met elkaar samen op te treden en vooral ook je eigen route een beetje uit te stippelen. Ik ben nu natuurlijk het jongere broertje van Blaxtar en ik heb heel veel van hem kunnen leren en mogen leren. Maar het is ook goed om het op mijn eigen manier te doen en op mijn eigen manier alles te ervaren.

Wat is je tot nu toe de leukste samenwerking geweest en welke de meest leerzame?
Mijn meest leerzame moment is op muzikaal gebied met New Cool Collection, omdat ze zo meester zijn over hun instrumenten en goed zijn in wat ze doen. Optredens met de New Cool Collective waren stuk voor stuk een feestje. We hebben op plekken gestaan waarvan ik achteraf denk, Zo dat is ongelofelijk, zoals de Alphatent op Lowlands en op North Sea Jazz

Maar ook de Fakkelbrigade, omdat we elkaar al zo lang kennen en vrienden zijn. Ik kan niet zeggen wat nou precies het leukste of meest leerzame is, ik moet het opsplitsen. Met de Fakkelbrigade is het zo dat het juist even niet alleen om mij gaat. Maar dat we het gezamenlijk moeten doen als vriendengroep, dus dat vind ik heel erg tof.

Heb je een idool, zo ja naar wie kijk je op?
Nou ehm, twee weken terug ben ik naar Sonny Rollins geweest. Sonny is een 80-jarige tenor saxofonist. Ik houd heel erg veel van jazz en met name van zijn muziek. Hij heeft een caribische achtergrond en dat heb ik ook. Zijn muziek heeft die caribische invloeden terwijl het hoogstaande Jazz is. Ik was zo zenuwachtig om naar hem toe te gaan en hem te zien. Het mooie is dat hij er op het podium uit ziet als een 80-jarige man, maar als hij speelt is het weer een jonge kerel. Naast Sonny is ook Michael Jackson een idool.

Je hebt de Grote Prijs van Nederland gewonnen in de stijl HipHop/R&B, hoe ben je eigenlijk in deze wedstrijd beland?
Eigenlijk toch wel een logisch gevolg, Opgezwolle heeft meegedaan aan de Grote prijs in 2002. Blabla, ook uit Zwolle en vrienden van mij, hadden meegdaan in 2003. Ik heb meegedaan in 2004, Jawat in 2005 en mijn broer Blaxtar in 2006. Zwolle heeft drie keer op een rij gewonnen en dat is wel heel erg bijzonder. Als je meedoet aan zo’n wedstrijd dan ga je een soort van krachten meten, kijken hoe ver je bent.

Je hebt een optreden gedaan voor de Hiphop University tijdens het Kennisfestival. Tijdens het kennisfestival stonden de 5 elementen van HipHop in de belangstelling. Kun je uitleggen voor de lezers van Kattuk.nl wat er bedoeld wordt met de 5 elementen van HipHop en hoe breng jij deze over?
Hiphop is de subcultuur en wordt dus onderverdeeld in 5 (eigenlijk 6) elementen. Je hebt, graffiti, MC-ing, DJ-ing, Breakdance en Beatbox. De zesde is Knowledge.

Ikzelf ben een MC en dat is belangrijk voor mij. Ik werkte voorheen met een DJ maar nu niet meer. Ik wil uiteindelijk weer een DJ op een of andere manier intergreren. Het visuele aspect, dus graffiti is voor mij wel heel erg belangrijk. Niet dat ik Graffiti op het podium heb staan als ik optreed maar je vindt het wel terug in mijn artwork of mijn beeldspraak. Ik vind het belangrijk dat de teksten direct gevisualiseerd worden. Wat alles verbind is de wil om je te laten horen en te laten zien.

Heb jij een bepaalde boodschap in je teksten die je wilt overbrengen op het publiek?
Ik vind dat altijd best lastig, want er is niet één bepaalde boodschap. Een uitspraak van Ghandi: “Als je verandering wilt, wees de verandering” en voor mij is het zo eerlijk mogelijk naar mezelf kijken en mijn gedachtes zo eerlijk mogelijk te beschrijven. Dit doe ik door zoveel mogelijk mezelf te zijn en dit te uitten. We staan allemaal met elkaar in verbinding. Ik beschrijf eigenlijk gedachten of emoties die bij iedereen voorkomen. Een zelfacepterend gevoel voortbrengen, want zoveel mensen hebben dezelfde emoties en gedachten. En dat is voor mijzelf ook een process en dit deel ik graag met mensen.

Wat is het raarste wat je op het podium/tijdens een optreden hebt meegemaakt?
Hahaha, hoe meisjes in hun streetdance pakjes het podium op klommen en hun streetdance moves wilden showen. Toen dacht ik “What the fack is hier aan de hand.”
Ik heb ook wel hele toffe dingen meegemaakt. Tijdens een fakkelbrigade optreden lag er water op de plek waar ik op stond. Ik liep weg en ik keek nog een keer naar de afdrukken van mijn voeten en die waren gewoon de vorm van een groot hart. Ik zei tegen mijn fotograaf; “Fotografeer dit gast” 
Dit was echt een toevalligheid op een moment dat er een song over liefde werd gespeeld. Het kan bijna geen toeval meer zijn.

Mijn tofste podiummoment was tijdens de tour van de Fakkelbrigade in Atak Enschede. Zwembewegingen maken tijdens een crowdsurf met Sticks en Rico. We werden naar de bar gedragen, waar we vervolgens een biertje aangereikt kregen. De sfeer, de gekte, het publiek, de tijd ook. Heel tof.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?
Op een boederij. Het is geen geheim dat ik veel met de natuur heb en dat ik daar het meest mezelf kan zijn. Gewoon een boerderijtje te hebben en daar een ruimte hebben waar ik creatief bezig kan zijn in mijn studio en dat er voor de rest een omgeving van natuur is. Dus niet een privejet hebben, of in de arena staan. Voor nu is het dat ik hele mooie dingen meemaak en wil blijven meemaken maar later wil ik gewoon meer in de natuur zijn.

Over optreden in Scum
Heb je een beetje een idee wat voor plek Scum is?
Ehm, ik hoorde dat het een jongerencentrum was maar voor de rest weet ik het niet echt.

Wat kan het publiek verwachten van jouw en Dichter X Boah optreden in Scum aanstaande zaterdag?
Wat kunnen ze verwachten, heel veel! Wij zijn een hele dynamische groep. Het is feestelijk en het is ooit omschreven als muziek voor je hart en hoofd en ik denk dat dat in de buurt komt van wat het is.

Even voor de Katwijkse lezers, Ken je rapper Rog (want daar treed je in Scum mee op) en zo ja, wat vind je van zijn muziek?
Nee die ken ik niet.

Wil je nog wat kwijt aan de lezers van Kattuk.nl?
Dit gaat waarschijnlijk zo’n optreden zijn waarvan je achteraf gaat horen dat je erbij had moeten zijn. Wees dat voor en wees er gewoon bij!

Heb je verder nog op of aanmerkingen?
Mijn whereabouts kun je volgen op:
http://www.mctyphoon.nl
http://www.fakkelteitgroep.nl/

 

Geschreven door: Madelon

Comment: 1

  • tobias

    Beantwoorden 11 november 201117:25

    Leuk, typhoon rulez en helemaal na zo’n vet interview!:-)

Laat een antwoord achter